خوش آمدید

جستجو

تبلیغات





مدیریت اندازه میوه در مرکبات

    اندازه میوه مرکبات یکی از فاکتورهای مهم و بازارپسند برای مشتری میباشد که به شکل قابل توجهی تحت تاثیر میزان بار درخت (Crop load) قرار میگیرد. دست ورزی و اعمال یکسری مدیریت ها توسط باغداران در مراحل مختلف رشد میوه، اندازه نهایی میوه در زمان برداشت را تعیین میکند.

    برخی از عملیاتی که باید توسط باغدار به منظور کنترل اندازه میوه صورت گیرد به اختصار در ذیل شرح داده می شود.

     

    1-     کنترل گلدهی

       در شرایط آب و هوایی شمال کشور، فاز گل آغازی مرکبات در فاصله زمانی اواخر آذر تا اواخر دی ماه (بسته به نوع رقم) صورت میگیرد، ولی تفاوت بین اندام های رویشی و شاخه های گل دهنده تا اوایل بهار امکان پذیر نمی باشد.

    فاکتورهایی که گل دهی مرکبات را تحت تاثیر قرار میدهند شامل تاریخچه فیزیولوژی درخت در گذشته، دما و تنش آبی میباشند.

    گل آذین های بدون برگ در مرکبات تولید تعداد بسیار زیادی گل کرده که دارای تعداد بسیارکمی برگ جدید همراه با خود می باشند. نشست میوه بر روی این گل ها بسیار کم بوده و میوه های تولیدی بازارپسند نمی باشند. در مقابل گل آذین های برگدار، بیشترین درصد تشکیل میوه (به خاطر حمایت غذایی برگ های جدید همراه برای میوه چه های در حال نمو) بر روی آنها می باشد و نیز میوه های تولیدی از بازارپسندی بسیار مناسب برخوردار می باشند. تحقیقات نشان داده است که کاربرد جیبرلین (GA) با نام تجاری Ralex در طول فرآیند گل آغازی باعث کاهش میزان گل آذین های بدون برگ شده و در مقابل افزایش تولید گل آذین های برگدار را موجب می شود که این یعنی افزایش درصد تشکیل میوه و تولید میوه های با اندازه بازار پسند (برگ های جدید همراه گل آذین های برگدار با قابلیت افزایش فتوسنتز و قدرت غذاسازی بالا برای تخمدان های تلقیح شده و  بالطبع میوه چه های در حال نمو، درصد تشکیل میوه را به شکل معنی داری افزایش می دهند).

    هدف از کنترل گلدهی (Flower suppression)  در مرکبات به ویژه رقم تامسون ناول این است که قبل از تشکیل و تعیین هر نوع ساختار گل،  با دست ورزی (محلولپاشی با جیبرلیک اسید) در جوانه های در حال انگیزش، فاز رویشی بیشتری ایجاد شود (تولید هر چه بیشترگل آذین های برگدار).

    2- هرس

    هرس یک روش بسیار مهم به منظور کاهش میزان بار درخت می باشد. اگر در سالی، باغدار انتظار باردهی سنگین از درختان باغ خود را دارد، حذف برخی از شاخه های ناخواسته، فوائد زیادی را به همراه خواهد داشت مثل: افزایش اندازه میوه (به خاطر کاهش میزان بار درخت)، بهبود نفوذ نور و نیز تسهیل عملیات سمپاشی و محلولپاشی های برگی، کاهش خسارت ناشی از باد بر روی میوه ها، تسهیل در عملیات برداشت، افزایش رنگ گیری یکنواخت میوه ها در کانوپی درخت

    هرس شاخه های جانبی (Hedging) در طول فرآیند گلدهی، یک روش موثر برای حذف گل های اضافی می باشد. با این وجود در استفاده از این روش غیر انتخابی باید توجه کرد که چه مقدار از کانوپی درخت حذف میشود.

     

    4-     تنک کردن شیمیایی

    با توجه به عدم وجود اطلاعات کافی باغداران و نیز کاهش فعالیت های تحقیقاتی پیرامون این شیوه تنک کردن در ایران اشاره ای به آن نمی شود.

     

    5-     زمان برداشت

    زمان برداشت، گل دهی و درصد تشکیل میوه در فصل رشد بعد را به شکل معنی داری تحت تاثیر قرار میدهد. به طوری که هر چه زمان برداشت به تاخیر افتد و میوه ها مدت زمان بیشتری بر روی درخت باقی بماند، گل دهی درخت کاهش می یابد (به ویژه در ارقام نارنگی).

    مدیریت زمان برداشت ، اندازه میوه در فصل رشد جاری را تحت تاثیر قرار میدهد. به طوری که با برداشت اولیه میوه های رنگ گرفته و درشت تر، فرصتی برای کمی درشت تر شدن میوه های کوچکتر فراهم آید.

     

    6-     تغذیه

    مدیریت تغذیه مرکبات، یک فاکتور کلیدی برای پرورش دهندگان مرکبات می باشد. دریافت عناصر غذایی در یک تعادل صحیح در مراحل رشدی حساس درخت، اندازه میوه مطلوب را در پی خواهد داشت. به عبارتی دیگر نقش عناصر ماکرو و میکرو و برهمکنش این عناصر با هم، در تعیین سلامت عمومی درخت بسیار حائز اهمیت می باشد.

    عنصر پتاسیم مهمترین فاکتوری است که اندازه میوه مرکبات را تحت تاثیر قرار می دهد، البته در کنار آن، عنصر نیتروژن نیز با توجه به نیاز بالای درخت در طول فرآیند رشد و نمو میوه نقش بارزی را ایفا میکند. با وجود این، مصرف خیلی زیاد نیتروژن در اواخر مراحل رشد میوه نه تنها منجر به تاخیر در رنگ گیری و بلوغ میوه می شود، بلکه اندازه میوه را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. بنابراین تعادل نسبی استفاده از کودهای ازته و پتاسیمی در طول دوره رشد و نمو میوه باید در نظر گرفته شود. طی آزمایش به عمل آمده در باغ های مرکبات با خاک درصد شن بالا که مستعد آبشویی پتاسیم از محلول خاک می باشند، محلولپاشی برگی در دو یا سه تکرار در اواخر تابستان، تولید میوه های با اندازه درشت را به همراه دارد.

    عدم تامین نیاز عناصری مثل آهن، روی و منگنز در مراحل اولیه رشد میوه (تا دهه اول تیر ماه)، اندازه میوه را در ادامه فصل و در نهایت عملکرد درخت را تحت تاثیر قرار می دهد. به طور مثال، کمبود روی منجر به تولید میوه های کوچک و بدشکل می شود. از این رو بلافاصله بعد از تشکیل میوه در مرکبات یک یا دو نوبت محلولپاشی برگی یا کود آبیاری با کودهای حاوی عناصر ریز مغذی آهن، روی و منگنز باید در دستور کار باغداران باشد، بدیهی است محلولپاشی برگی با کودهای ریز مغذی ذکر شده بعد از نیمه تیر ماه کارآیی چندانی در رفع علائم کمبود عناصر ریز مغذی و تحت تاثیر قرار دادن اندازه میوه نخواهد داشت.

     

     

    7-     آبیاری

    مدیریت صحیح آبیاری بخصوص در فاز افزایش اندازه سلول، نقشی بسیار مهم در تعیین اندازه میوه خواهد داشت.

     

    تهیه و تنظیم: مهندس محمد جواد یوسفی، شرکت گیاهپزشکی سبز آزمای شمال


    این مطلب تا کنون 9 بار بازدید شده است.
    منبع
    برچسب ها : میوه ,اندازه ,درخت ,مرکبات ,تاثیر ,افزایش ,اندازه میوه ,تاثیر قرار ,تشکیل میوه ,درصد تشکیل ,زمان برداشت ,
    مدیریت اندازه میوه در مرکبات

تبلیغات


    محل نمایش تبلیغات شما

پربازدیدترین مطالب

آمار

تبلیغات

محل نمایش تبلیغات شما

تبلیغات

محل نمایش تبلیغات شما

آخرین کلمات جستجو شده